Marți, 28 februarie 2023, comunitatea școlară din localitatea Bolboși a implementat proiectul educațional ”Târgul de mărțișoare ecologice handmade”, ajuns la cea de-a III-a ediție.
Locul de desfășurare a fost Căminul Cultural din localitate, iar evenimentul a fost promovat și popularizat prin afișe distribuite în toate structurile școlare și pe site-ul școlii.
Anul acesta, proiectul târgului de mărțișoare i-a găsit pe elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși în ”Săptămâna Verde”, program introdus pentru prima dată de Ministerul Educației, cu scopul conștientizării, sensibilizării și implicării elevilor și cadrelor didactice în acțiuni de protejare a mediului înconjurător.
Pentru realizarea conexiunii cu acest program, organizatorii evenimentului au pus accentul pe folosirea materialelor reciclabile în confecționarea mărțișoarelor.
Elevii clasei a VIII-a au fost desemnați de către coordonatorul de proiecte să se ocupe de partea de popularizare și de promovare a proiectului.
Scopul acțiunii a devenit astfel complex: dezvoltarea spiritului de antreprenoriat și conștientizarea utilității materialelor reciclabile, economisind astfel resurse naturale și protejând implicit mediul.
Principalele obiective ale proiectului au fost cunoașterea și respectarea tradițiilor poporului român de către elevi; dezvoltarea creativității prin îmbinarea abilităților practice și a imaginației în obținerea unor mărțișoare originale; dezvoltarea spiritului de antreprenoriat; conștientizarea importanței folosirii/refolosirii materialeler reciclabile.
Atât scopul, cât și obiectivele propuse au fost îndeplinite cu succes de către elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși.
Târgul de mărțișoare ecologice a fost deschis la ora 13.00 cu ”Rapsodiile de primăvară” ale lui Tudor Gheorghe și cu Legenda populară a Mărțișorului.
Fiecare clasă de elevi, începând de la nivelul preșcolar până la cel gimnazial, și-a făcut propria ”strategie de marketing”: și-a ales un nume reprezentativ: ”Taraba Tigrilor”, ”Romantice și aromatice”, ”Fluturașii bicolori”, ”Mărțișorul norocos”,”Șnurulate, dulci și aromate” etc.; a apelat la bonusuri pentru atragerea cumpărătorilor: bomboane, acadele, covrigei, ghiocei etc. sau a mai oferit un mărțișor gratis; a desemnat ”vânzători” persuasivi și ”căutători” de clienți.
În scurt timp, Căminul Cultural a devenit neîncăpător. Părinți, bunici, frați și prieteni ai elevilor, toți au răspuns cu interes și cu entuziasm acestei acțiuni, care, fără ei, nu și-ar fi atins obiectivele.
Fiecare ”stand” de mărțișoare a impresionat prin ceva diferit: unele mărțișoare au fost 100% eco, din flori naturale usacte sau proaspete, altele au fost dulci și aromate: brioșele, turta dulce și bezelele, toate făcute în casă de către mămici, cu ingrediente bio, au devenit mărțișoare care au bucurat și privirea, dar mai ales papilele gustative ale cumpărătorilor; flori, fluturi, coșulețe, păsări obținute prin tehnici de modelare a hârtiei, origami și quilling; broscuțe, elefanți, pisicuțe obținute prin picturi manuale pe piatră, Frunze uscate sau coajă de copac; combinații romantice obținute din conuri de brad pictate și combinate cu lumânări parfumate; lavandă și trandafir uscate natural și puse în punguțe cu șnuruleț, deodorizante de cameră obținute din flori de lavandă și alte produse ale imaginației copiilor ajutați de părinți sau de îndrumătorii de la școală.
Ce au avut atât de special mărțișoarele elevilor din Bolboși? Au avut dăruire, iubire și multă, multă inocență, pe care doar sufletele de copil o pot emana și transpune în ceva artistic.
Toți cumpărătorii au fost generoși, au apreciat munca depusă, originalitatea și materialele folosite. Au înțeles că acest proiect trebuie perceput drept o acțiune caritabilă, contribuind astfel la strângerea unui mic fond al claselor de elevi, care își vor procura în perioada următoare materiale adiacente procesului educativ.
Coordonator programe și proiecte educative, prof. Dima Elena