”Școala Altfel” 2023-2024
O simfonie autumnală de experiențe pentru elevii, părinții și profesorii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși
În perioada 23-27 octombrie 2023, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși au implementat Programul Național ”Școala Altfel”, avându-i ca parteneri de activități pe reprezentanții M.A.I., pe părinți și pe reprezentanții autorităților locale și nu numai.
”Comunitatea este cu Tine! Nimeni nu este singur!” - prima activitate organizată luni, 23 octombrie, în Căminul Cultural, a fost una de amploare. Reprezentanții mai multor organisme ale Ministerului Afacerilor Interne, din județul Gorj, au răspuns invitației lansate de către conducerea unității și au sosit în mijlocul elevilor pentru a le oferi sfaturi, exemple, dar și demonstrații, cu scopul de prevenire a celor mai acute probleme cu care se confruntă mediul școlar actual: consumul de droguri și efectele acestuia (Șoșoi Laurențiu Marius - C.P.E.C. Antidrog Gorj); fenomenul de bullying și efectele lui devastatoare asupra personalității (insp. Mergea Alexandra - I.P.J.Gorj; plt.adj.-șef Udrescu Nicolae și plt.adj. Croitoru Florin – Insp. Județean de Jandarmi Gorj); comportamentul în situații de urgență: cutremure, incendii, inundații (insp. Ioana Dorian și Arjocu Nicușor – I.S.U. Gorj).
Elevii din Bolboși au pregătit mai multe activități pentru această întâlnire, care s-au armonizat cu intervențiile celor de la M.A.I.
Pentru a demonstra că știu ce înseamnă bullyingul școlar și ce consecințe grave poate avea acesta asupra dezvoltării personalității unui copil, elevii clasei a VI-a au oferit o adevărată lecție despre bullying, răspunzând la întrebările adresate de către profesorul coordonator, Tudor Andreea, au ilustrat comportamente de ”Așa Nu!” și ”Așa Da!”, iar echipe formate din elevi de clasa a V-a, a VI-a și a VII-a, sub îndrumarea prof. Cârstenoiu Mihaela, au pus în scenă dramatizări ale bullyingului, au accentuat ideea că pasivitatea este cel mai nociv comportament, după agresiunea propriu-zisă, și că, de cele mai multe ori, cuvintele dor cel mai tare și lasă răni adânci, ce nu mai pot fi vindecate niciodată.
Concursul inter-clase, ”Pregătiți pentru situații de urgență”, coordonat de către prof. Țandără Victoria Gina, a arătat că elevii noștri dețin informațiile necesare prevenirii și combaterii situațiilor de urgență. Întreg concursul a fost moderat de către domnul insp. Dorian Ioana, reprezentant al I.S.U. Gorj, cel care a înmânat și diplomele echipelor de elevi, după calcularea punctajelor.
La finalul activităților, elevii au putut testa ochelarii pentru efectele consumului excesiv de alcool și ochelarii pentru efectele consumului de droguri. De asemenea, au putut urca în mașinile de jandarmi pentru a observa și a li se explica tehnica din dotare și modul ei de folosire.
Festivalul ”Delicii de toamnă” a fost a doua activitate de amploare din ”Școala Altfel”, un veritabil eveniment la care au participat numeroși părinți, bunici, prieteni și apropiați ai elevilor, reprezentanți ai comunității locale. În cadrul acestui festival de gustări, vedeta zilei a fost plăcinta de toamnă (cu dovleac, cu mere, cu prune), tarte și alte prăjituri cu fructe de toamnă, acompaniate de borcane aduse din cămara pentru iarnă, pline cu compot, dulceață, zacuscă, precum și de coșulețe cu fructe proaspete, împodobite cu flori zâmbitoare.
”La 5 Toamne Delicioase”, ”Deliciile Tigrilor”, ”La Țăranul Autentic”, ”La tomnaticii gustoși”, ”Din Cămara Albinuțelor” – iată câteva dintre numele tarabelor create și amenajate cu imaginație de către elevi, împreună cu părinții și cu profesorii diriginți sau învățătorii/educatorii lor.
Elevii s-au întrecut în strategii de marketing pentru a reuși să vândă cât mai multe produse. Plăcintele pregătite cu pricepere de către mămici sau de către bunicuțe s-au vândut primele. La fel de căutate au fost borcanele cu zacuscă, cu vinete aperitiv, dar și dulceața de smochine sau mierea. Dovleacul copt aromatizat cu scorțișoară, gutuile și merele coapte unse cu miere, dar și porumbul copt le-au făcut cu ochiul celor prezenți și nu i-au lăsat să plece înainte de a le epuiza. Toți au fost mulțumiți și încântați de impactul deliciosului festival.
Cupa ”Școala Altfel”- fotbal mixt s-a desfășurat miercuri, 25 octombrie, pe terenul sintetic de la Școala Bălăcești, acolo unde elevii, organizați în echipe mixte (fete și băieți), coordonați de către prof. Cîrstenoiu Mihaela, care a fost și arbitrul partidelor, au dovedit spirit de competiție, dar și de fair-play, bucurându-se împreună de bucuria jocului. Echipa câștigătoare (clasa a VII-a) a primit diplome și felicitări.
”Magie, ciocolată și cuvinte” a fost titlul excursiei organizate joi, 26 octombrie, de către conducerea unității, pe traseul Bolboși – Baia de Fier- Crasna- Târgu Jiu, cheltuielile de transport fiind asigurate integral de către Primăria și Consiliul Local Bolboși. Principalele obiective au făcut trimitere la titlul ales: magie la Castelul Vrăjitoarelor și la Căsuța Răsturnată din Bumbești-Pițic, ciocolată la Fabrica de ciocolată belgiană din Crasna și cuvinte la Tipografia Prodcom din Târgu Jiu, acolo unde școala noastră tipărește an de an revista școlii ”Metamorfoze”. Pauza de relaxare a fost în mall-ul Shopping City Târgu Jiu.
Vizita la Complexul Cinegetic Calapăru, programată pentru vineri, 27 octombrie, a fost decalată, din cauza vremii nefavorabile, pentru ziua de sâmbătă, 28 octombrie.
Peisajul de poveste din această locație, deținută de către domnul senator Ion Iordache, cel care ne-a primit cu generozitate și bucurie, le-a oferit tuturor celor prezenți o zi de sâmbătă de neuitat. Copiii au participat la acest eveniment împreună cu părinții și cu alte rude apropiate, cu prieteni și cu foști colegi de școală. Sculpturile în lemn, realizate în mărime naturală, direct din trunchiurile copacilor, de către renumiți sculptori din țară, le-au atras privirile tuturor. Căprioarele și cerbii din complexul cinegetic i-au fascinat pe copii, făcându-i să se gândească la operele literare în care omul leagă prietenii cu animalele.
La crearea atmosferei de voie bună, elevii din Bolboși au contribuit cu activități artistice, mai exact cu șase coregrafii de dansuri moderne pregătite și prezentate de către trupa ”Power Mask”, coordonată de către consilierul educativ al școlii, prof. Dima Elena. Elevii înscriși la dansuri populare și la nai, în cadrul Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, cu care Primăria Bolboși a încheiat un contract de colaborare, au completat programul, sub îndrumarea domnișoarei instructor Cristinela Giurgescu.
Pentru consolidarea relației școală-familie-comunitate, în programul zilei a fost organizată și o activitate culinară, în cadrul căreia părinții și profesorii le-au pregătit copiilor o tocană gustoasă, cu mămăligă, făcute la ceaun. Cei care au contribuit cu cele necesare pregătirii gustărilor, precum și cu băuturile răcoritoare, au fost domnul senator Ion Iordache și domnul consilier Gabriel Ciobanu.
Ziua s-a încheiat în feeria peisajului de toamnă târzie, sublimă și fascinantă în acest loc, în ecoul fericirii copiilor, părinților și profesorilor care îi mulțumeau gazdei primitoare.
Pentru nivelurile preșcolar și primar, activitățile au fost adaptate vârstei copiilor și gradului lor de înțelegere și de implementare.
Luni, preșcolarii și școlarii de la grădinițele și de la școlile primare din Bolboși, au primit vizita doamnei asistente Băzăvan Vasilica, de la care au aflat cât de importantă este sănătatea, cum trebuie să o mențină, care sunt alimentele sănătoase care trebuie consumate și cum se folosesc instrumentele medicale, precum stetoscopul, seringa sau termometrul. De asemenea, au fost realizate jocuri de rol, în care copiii au devenit doctori pentru o zi, au colorat și au pictat fișe cu Doctorița Plușica, un personaj animat, foarte iubit de către copii.
Marți, activitatea celor mici a fost comună cu a elevilor de gimnaziu, participând împreună la Festivalul ”Delicii de Toamnă”.
Miercuri, în cadrul activității ”Cartea, lumina sufletului”, preșcolarii și școlarii au desfășurat diverse activități, care au avut ca obiectiv principal conștientizarea rolului cărții. Domnul director al unității, Șurcă Laurențiu, a fost invitat să le citească preșcolarilor o carte preferată de aceștia, iar la școlari, au fost invitați părinți sau bunici care să le citească, de asemenea, o poveste. Copiii au fost încântați de vizitele făcute. Aceste activități au fost organizate și pentru Proiectul Național „Citește-mi 100 de povești”, în care școala este implicată. Totodată, preșcolarii au reușit să realizeze o dramatizare a poveștii ” Ursul păcălit de vulpe”, pentru care au avut siluete ale personajelor și tot felul de materiale ajutătoare.
Pentru ziua de joi, cei mici au avut de învățat și de aplicat regulile de circulație, în cadrul activității „Am pornit pe drum, pietoni suntem acum!”, la care a fost invitat și reprezentantul Poliției Locale Bolboși, ag.-șef Vîlceanu Iosif. Copiii au aflat mai multe informații despre regulile elementare de circulație, despre pericolele străzii, au învățat să asocieze semnele de circulație cu un comportament corespunzător. De asemenea, li s-a arătat mașina de poliție și dotările acesteia pentru intervenții.
O altă activitate, cuprinsă în programul zilei de joi, a fost vizita la Biserica cu Hramul Maicii Domnului, de la Șiacu, în cadrul căreia copiii, însoțiți de către părinți și cadre didactice, au fost primiți cu brațele deschise de către preotul Negomireanu, au asistat la slujbă, apoi li s-a oferit o mică atenție pentru răbdarea și participarea lor în acea zi sfântă, de Sfântul Dumitru. Au fost invitați apoi să viziteze muzeul bisericii, să pescuiască și să viziteze cabanele amenajate.
Săptămâna ”Școlii Altfel” pentru cei mici s-a încheiat vineri, cu excursia în care au fost și elevii de gimnaziu, mai precis cu magie, cu ciocolată și cuvinte, și, bineînțeles, cu multă veselie.
Concluzia? A fost o ”Școală Altfel” într-un mare alt fel, ca niciodată de interesantă și de fructuoasă! Le mulțumim tuturor care au contribuit la obținerea unui asemenea feedback: reprezentanților M.A.I. Gorj, Primăriei și Consiliului Local Bolboși, domnului senator Ion Iordache, domnului consilier Gabriel Ciobanu, reprezentanților Autorităților Locale (Cabinet dr. Dan Șorop, preotului Negomireanu Daniel de la Biserica Șiacu, Poliției Locale Bolboși), și, mai ales, părinților, care au înțeles cât de imporatntă este colaborarea școală-familie.