Armonia în diferențe” la Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși

16 Noiembrie a fost declarată de ONU, încă din 1995, drept ”Ziua Internațională a Toleranței” ca dorință de reducere a discriminărilor de toate felurile din lume.

În fiecare an, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși celebrează împreună această zi prin diverse activități menite să le transmită și să le cultive elevilor sentimentul de toleranță față de semeni, față de diversitatea religioasă, etnică și culturală.

Anul acesta, activitățile s-au desfășurat în holul spațios și modern al școlii din Bolboasa, acolo unde își are sediul unitatea coordonatoare, sub îndrumarea consilierului educativ, prof. Dima Elena.

După ce au aflat informații despre semnificația și istoricul zilei, pe baza unei prezentări powerpoint, elevii au vizionat un filmuleț emoționant și educativ (”Lumea lui Ian”) despre un băiețel cu handicap locomotor, care nu era acceptat de către copii. Datorită dorinței sale de a lupta pentru a depăși acest neajuns, perseverenței, puterii de a nu renunța, acesta reușește să le dezvolte celorlalți copii puterea de empatizare, făcându-le cunoștință cu lumea lui, pentru ca la final, să nu mai existe două lumi diferite (a lui și a lor), ci doar una singură (a tuturor). După vizionare, elevii au participat la o dezbatere despre mesajele filmulețului și au ajuns la concluzia că oamenii trebuie să fie solidari, empatici și prietenoși, întrucât doar împreună vor reuși să facă o lume mai bună.

Inspirați de povestea lui Ian, elevii au ilustrat apoi în fața colegilor și profesorilor câteva comportamente tolerante: iertarea după o ceartă nefondată, eliminarea supărării pe un coleg/o colegă pentru un motiv pueril etc.

O altă activitate a constituit-o defilarea cu pancarte realizate din material reciclabile, prin care elevii au transmis mesaje despre toleranță.

Ca un contraexemplu al toleranței bine înțelese, elevii clasei a V-a, coordonați de prof. Dima Elena, au pus în scenă binecunoscuta opera caragialiană ”Vizită…”. Asta și pentru a ilustra unul dintre mesajele scrise pe pancartele lor: ”Să nu devenim atât de toleranți, încât să tolerăm intoleranța!”.

Sceneta a creat mult amuzament, dar le-a și transmis elevilor că educația pornește din familie, temelia formării lor viitoare.

Activitățile s-au încheiat cu o pledoarie-pamflet despre ce le tolerează elevii profesorilor și profesorii elevilor, realizată de către elevii clasei a VI-a și prezentată cu talent actoricesc de către eleva Băzăvan Maya, precum și cu dăruirea de ”sentimente”, sub formă de emoticoane realizate de către toți elevii din materiale ecologice pentru fiecare profesor și coleg, ținând cont de personalitatea fiecăruia.

Profesorii prezenți la activități au insistat la final ca elevii să încerce zi de zi să dea dovadă de mai multe comporatamente tolerante pentru o dezvoltarea armonioasă, ale cărei attribute să fie respectul, curajul și solidaritatea.

Coordinator programe și proiecte educative, prof. Dima Elena