ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

la Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși

În România, ziua de 15 februarie a fost declarată drept Ziua Națională a Lecturii începând cu anul 2022. S-a urmărit ca această zi să devină o motivație puternică pentru citit, prin diverse activități interactive organizate de școli, biblioteci, librării, cluburi de lectură.

Anul acesta, elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși au sărbătorit lectura prin multiple activități, demonstrând tot atâtea posibilități de valorificare a lecturii.

Impulsionați de cugetarea scriitorului Mircea Cărtărescu, potrivit căreia cărțile sunt ca niște ”fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriașă a țestei noastre” și ”niciun aparat de zbor nu ne poate duce atât de departe”, elevii i-au purtat pe cei prezenți într-o călătorie miraculoasă mijlocită de actul lecturii.

În această călătorie li s-a alăturat și doamna inspector pentru disciplina Limba și literatura română, Otilia Giurcă, invitat de onoare din partea Inspectoratului Școlar Județean Gorj, care le-a prezentat elevilor beneficiile lecturii, le-a vorbit despre scriitorii preferați și le-a răspuns la întrebarea ce înseamnă o carte bună.

Programul, coordonat de prof. Dima Elena, a debutat cu conferința de presă ”Rolul lecturii în formarea elevilor”, în cadrul căreia elevii și-au împărțit rolurile de jurnaliști și de respondenți. Întrebări și răspunsuri despre beneficiile lecturii asupra dezvoltării personale, despre activitățile din cadrul Clubului ”Aventura Formării”, despre cărțile și personajele preferate, despre abilitățile de viață descoperite sau despre alegerile literare ale tinerilor de azi au captat atenția publicului, invitat să participe interactiv.

O parte din cărțile citite la clubul de lectură au fost prezentate în power point de către reprezentanții echipelor de elevi. Romane adecvate vârstei lor, precum: ”Prizonierul B-3087”, Allan Greatz, ”Lungul drum către apă”, Linda Sue Park, ”Invizibil”, Elroy Moreno, ”Ieșirea din ascunzătoare”, Ruth Gruener, ”Dorința”, Barbara O’Connor, ”Romeo@Julieta”, Manu Causse, vor rămâne vii în mintea micilor cititori prin valorile morale și culturale transmise, prin răspunsurile la unele neliniști specifice adolescenței și prin emoțiile create.

Pentru că lectura duce la scrierea creativă, eleva Ciobanu Alesia, din clasa a VI-a, ne-a citit creațiile sale de proză scurtă cu care a obținut premiul I la Concursul Național ”Dimineața cuvintelor”, organizat de Uniunea Scriitorillor din România. ”Un drum la București” și ”Din capitolul Oamenii” au fost o încântare auditivă pentru toți cei prezenți în sală.

O adaptare a lecturii este și filmul bazat pe cărți. Pentru înțelegerea acțiunii unui film, elevii clasei a VI-a ne-au prezentat metoda ”Arborele lui Sapiro”, ilustrând-o cu producția maghiară ”Mindenki”, care a primit premiul Oscar în 2017 pentru cel mai bun scurtmetraj. Au realizat chiar și trailerul acestuia, păstrând și momentele amuzante din timpul filmărilor.

O formă inovativă, interactivă, care dezvoltă competențe digitale, regizorale și o multitudine de abilități transversale, esențiale pentru secolul XXI (gândirea critică, imaginația, creativitatea, cooperarea, capacitatea de a lua decizii, rezolvarea de probleme etc.) o reprezintă booktrailerul.

Ziua Națională a Lecturii a continuat la Bolboși cu prezentarea a două booktrailere: ”Elevul Dima dintr-a șaptea”, de Mihail Drumeș și ”Prizonierul B-3087”, de Allan Greatz, realizate de către elevii claselor a VII-a și a VI-a.

În a doua parte a programului, elevii au urmărit, din colecția ”Filme bazate pe cărți”, un film foarte apreciat și premiat: ”Exodus-Zei și regi”, în regia lui Ridley Scott.

Ne bucurăm că lectura a reușit să devină în ultimul timp, grație unor eforturi susținute, o formă de popularitate printre tineri. Acum este cool, este smart, este trendy dacă te poți lăuda cu cât mai multe cărți citite, din care poți împărtăși lecții de viață celorlalți.

Așa că…Citiți, dragi elevi! Citiți, dragi oameni, pentru că lectura ne poate salva umanitatea pentru care am ajuns pe acest pământ!

coordonator proiecte și programe educative, prof. Dima Elena